Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2017 22:22 - ЛЪЖАТА - РЕАЛНИЯТ ПЪТ КЪМ ИСТИНАТА
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9931 Коментари: 37 Гласове:
-8

Последна промяна: 14.08.2017 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


"Истина, лъжи...
Не зная как да го приема.
В необяснимите закони
на относителност и абсолютност,
кое гори -
причина или следствие...?
Отделните неща не съществуват ли
във общото като химера...
и четиримерният континуум,
превърнал се от категориите
във философска хипотеза..."


          Често с упрек употребяваме думата "лъжа", но всъщност не знаем какво е "Истина". Има един добре известен пасаж от Светото писание, в който Пилат Понтийски - тогавашният прокуратор на Юдея, пита Иисус: Що е Истина? Но на този въпрос Иисус отговаря с гробно мълчание. Религиозните книжници и фарисеи тълкуват мълчанието на Христос като знак, че Той самият, още преди въпроса на Пилат, е казал за себе си:


"Аз съм Пътят и Истината, и Живота."


В този смисъл, според тях, е било излишно Пилат да получи отговор. Та нали живият Бог - въплъщение на Път, Истина и Живот е стоял пред него, а той дори не си е дал сметка за това. Но не бива да подценяваме въпроса на Пилат. Да се дефинира що е Истина е задачата на задачите. Самият Яхве казва за себе си /пак в Библията/:


"Аз съм който съм!".


Следователно Истината е нещо, което живее във вечно настояще, за каквото пледира и древногръцкият философ Парменид. Истината, ако въобще я има, няма минало и бъдеще - Тя олицетворява едно непреходно настояще. На нас, обаче, Тя може да ни се открие в едно бъдеще, в което дори най-парадоксално да разберем, че сме се разминали с Нея в някакво минало, без да сме Я познали. Големият френски мислител Блез Паскал се произнася по въпроса за Истината така:

"Земята не е отечество за Истината - Тя броди непозната между хората!"

Сиреч Истината не от този свят. Тук е логично да съпоставим казаното от Паскал с казаното от Иисус:

"Аз не съм от Света!"

Само глупаците търсят Истината тук - на Земята. Истината и за най-нищожно нещо не е затворена в неговата  бутилка. Тя лежи в едно измерение по-високо от него. Тя е винаги свише! Ако подложим на тотален и прецизен анализ заобикалящия ни свят, лесно ще констатираме, че той е съграден върху лъжи. Ние живеем в хумуса на тези лъжи. Изтъкани сме от тях, но бленуваме, да не кажа бълнуваме, за някаква си Истина. А кому е необходима Тя, след като постоянно живеем по инерция и си служим със заместители на мисълта? Живеем си прекрасно и комфортно, обяснявайки с поредната следваща лъжа предходната. Така живеем, вземайки на кредит от бъдещето нови и нови лъжи, с които "обосноваваме" научно старите и изграждаме строгостта на научните си дисциплини, както и онова, което сме нарекли гръмко - познание. Ако прибегнем към агностицизма на Кант, то:

Истината е вечното нещо в себе си.

Ние сме слепци, които ползват Брайловото писмо на лъжата и чрез нея най-сполучливо оцеляваме и напредваме все по-нагоре и по-нагоре, дори и в Космоса. За какво ни е тогава Истината? Бих казал пределно простичко:

- Хомо сапиенс, Истината е лукс, който не може да си позволиш!

Системата на лъжата е като диференциалното и интегрално смятане в математиката. Тя има своя многопрофилна символика и е съставена от майсторски скачени съдове, с помощта на които играе съзидателна и което е особено парадоксално - позитивна роля. Цялата еволюция е базирана на добре пълзящи лъжи, напомнящи на бръшлян върху бялата стена на нашата табула раса. Обратно, ако приемем за миг, че сме близо до съприкосновяване с Истината, то подобен допир ще прилича повече на допир между вещество и антивещество - предизвиквайки истинска анихилация. Дори и всемогъщият индийски бог Шива - Разрушителят на старото, ще изглежда редом с Истината като неин беден роднина. Едно неканонично евангелие приписва на Иисус следните думи /перифразирам/:

"Истината не е на сушата, защото тогава влечугите първи биха допълзяли до Нея. Истината не е във водата, защото тогава рибите първи биха доплували до Нея. Истината не е и на небето, защото тогава Птиците първи биха долетели до Нея.  А Истината е в нас и е извън нас!"

И по-нататък Иисус добавя:

"И когато познаете Истината, вие ще останете потресени!"

Дори и никога да не узнаем Истината, ние все пак можем чисто умозрително да се досетим за атрибутния характер на някои от нейните свойства. На първо място:

1. Истината е безподобна.

Тук виждаме една съществена разлика между нея и лъжата. Защото:

Лъжата е винаги подобна на нещо различно от себе си.

Друго атрибутно свойство на истината е:

2. Истината е непристъпна. Тя действа чрез бездействие.

В исихазма Бог се възприема като непристъпна светлина. Тук е мястото да си припомним, че:

Lux umbra dei (Светлината е сянката на Бога).

Учителят Буда провъзгласи пред Света своите т.нар. "четири благородни истини":

Животът е пълен със страдания;

Животът е причина за страданията;

Съществува средство за прекратяване на страданията;

Средството за прекратяване на страданията се нарича Нирвана.


Всъщност по-правилно е тези четири постулата от канона на Буда (влизащи в състава на т.нар. Хинаяна) да бъдат наречени четири благородни констатации. Нирвана означава буквално Угасване /има се предвид Угасване на страстите/. Тук стигаме до прозрението за още едно атрибутно свойство на истината:

3. Истината е безстрастна.

Нирвана представлява триединство на блаженство, ужас и познаване на себе си. Тя е достъпна единствено за човешките същества. Боговете например, за да достигнат до Нирвана трябва да приемат първо човешка форма.

           За Света на Истината говори и Платон. Според него тя е изтъкана от т.нар. Ейдоси - първични принципи на една друга - отвъдна Реалност. В този дух е и учението за Дхармакая - тялото на причинно-каузалните връзки, което според Тибетската книга на мъртвите "Бардо Тходол", мъртвият вижда непосредствено след смъртта си като една ясна и бяла светлина, от която изпитва същинска уплаха. Платон утвърждава, че ние хората живеем в свят на сенки, които Ейдосите хвърлят и тези сенки създават илюзорен свят, в който сме постоянно потопени. Той привежда знаменития си пример с Пещерата - светът обитаван от живите същества. Пред входа на тази Пещера минават роби с кошници плодове на главите си, но обърнатите с гръб към входа на пещерата нейни обитатели, виждат само техните сенки, приемайки ги за действителни форми на живот. В този пример има и голяма доза ирония, включително и гротескност. Обитателите на Пещерата са много близко до Истинската реалност и почти могат да се докоснат до Нея, но уви, са разположени с гръб, вероятно завинаги. Индийците също говорят за Илюзорния свят, в който сме осъдени да живеем. Те го наричат Мая. А истинският свят - светът на Брахман, е недостъпен за сетивата ни. Във висшия раздел на йога, наричан Раджа йога (Царствена йога) е оставена вратичка човекът да достигне до света на Брахман. За целта той следва да "премине" през т.нар. Пещера на брахман - особено етерно образувание, свързващо третото око (т.нар. пинеална жлеза, или епифиза, за която Декарт предполагал, че е седалище на душата) с хипофизната жлеза. На това "преминаване" на този по-тесен и от "иглени уши" път, са базирани основните езотерични практики в Раджа йога, целящи пробуждане на най-висшите способности, наречени "сидхи" и като крайна цел - единение с Брахман. Забележително е, че физиката, след хилядолетия, изплагиатства тези древни концерции за илюзорността на мирозданието, като създаде т.нар. теория за холографската вселена. Съгласно тази теория на физика Дейвид Бом /независимо от него до същата идея достига и неврофизиологът Карл Прибрам/, цялата вселена е една гигантска холограма, както сме холограми и ние - нейните обитатели. Препоръчвам на читателите книгата на Майкъл Толбът "Холографската вселена" за едно популярно изложение на този кръг от въпроси. Така холографската вселена не е нищо друго освен Пещерата на Платон, а всички участващи в този законспириран фарс се явяват елементи на Мегаматрицата.
     

          Ако трябва да говорим още за Истината, то тя, по всяка вероятност, се основава не на фанатизма и твърдостта, а на мекото и слабото и е всепроникваща като водата. Неслучайно Лао Дзъ казва в своя трактат ДаоДъДзин, че:

"Мекото и слабото побеждават твърдото и силното."

От съображения за коректност изглежда по-правилно да се говори за силовото /вместо за силното/.

           Дори и да сме холограми от някакъв световен комикс, ние следва да се примирим с факта, че живеем в Света на лъжата и Истината е на друг континент, до който поне засега не можем да достигнем, защото Великият океан ни дели от него. Може би някой ден това ще извърши нов Колумб и така ще положи началото на Великите географски открития (2). А дотогава лъжата ще е пуснала здраво корени в този свят и ще е единствената ни отправна система. Това не следва да ни натъжава, а по-скоро да ни обнадеждава и насърчава за едно по-тънко изследване на лъжата и на нейните позитивни свойства.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Поздравления!
13.08.2017 22:41
Напълно съм съгласна. Истината не е от този свят.
цитирай
2. missana - За жалост не е!
13.08.2017 22:46
Благодаря, Роси!
цитирай
3. kremenova - Доста обширен материал за разсъ...
13.08.2017 23:22
Доста обширен материал за разсъждения..Да видим до какви изводи съм достигнала аз от лични наблюдения..Истината за нас, земните хора е относителна и зависи от степента ни на познания, от ценностната система на отделните индивиди.Бог е искал със своето учение да изгради именно ценностна система,но той не е от тази земя,тази система важи сигурно за неговото царство на Оня свят и е неразбираема за тук,тъй като сме материални, не духове.За нас съществуват някои истини, с които съществуваме и си обясняваме света,както и можем да се оправям и ориентираме в него.Има истини обяснени от науката - например ако човек си натоварва системно хипоталамуса,преобразува половата си енергия в друг вид енергия,което може да завърши с импотентност и неправилна обмяна на веществата в организма му... Ако си запали цигарата в стая с изпуснат газ за горене, ще гръмне и ще иде при Свети Петър без време,където ще бъде съден като самоубиец с неразумно пропилян живот...Та...съобразявайте се със земните истини,доказани от опита поне да оцелеете и да си изживеете един нормален човешки живот, за което сте пратени на Земята именно с тази мисия...а пък за там... ще се ходи на друго училище.Пък писали разни хора теории...Важното е да прочетеш между редовете правилно!
цитирай
4. missana - Благодаря Ви за споделеното г-жа Кременова!
13.08.2017 23:40
Определено мислим по сходен начин. Има нещо, което се нарича "авидя". Би могло да се преведе като "невежество". Намиращият се в авидя може да извърши фатални грешки, неподозирайки за това. Бих казал, че нещастието е авидя и да си в авидя е нещастие. За жалост преодоляването на авидя не се постига единствено чрез познание, а повече чрез развиване на вътрешните тела. В този смисъл, ако някой има искрен стремеж към Истината, то следва да се направи достъпен за Нея. Или, както е казано - когато си готов за това Истината сама ще те намери.
цитирай
5. karamelita - Холограмата за мен е отражение на ...
14.08.2017 00:37
Холограмата за мен е отражение на действителността, свят направен по подобие на материални образи без да бъде материален,така че не може да считаме, че светът е една холограма.Телевизорът, киното са и те такива неща- образи на материалния свят без да са материални,отражението в огледалото също .Бог направи човекът от кал.За духа в него как става,не сме достигнали до това ниво на знание да си го обясним...Но и за душата се говори че има тегло - тялото олеква след напускането и,явно нещо материално се превръща в друг вид или преминава по някаква програма в друго измерение като закодирана информация и същност на индивида.
цитирай
6. ednaeva - Ха, missana, това твое ли е ?
14.08.2017 08:37
- Хомо сапиенс, Истината е лукс, който не може да си позволиш! „

многоо императивно ми звучи, да не кажа..предвзето..
аз бих казала като тибетските лами:
Всичко е Истина,
и ,всичко е лъжа,
Всичко е лъжа,
и всичко е Истина.
хубава тема,поздрави на всички..
цитирай
7. missana - Мерси за хубавия коментар, karamelita!
14.08.2017 08:41
Да, наистина тялото олеква при смъртта и този феномен се приписва на душата, т.е. утвърждава се дефакто, че тя е съставена от друг вид материя - по-фина и по-лека. Така е предполагал още древногръцкият философ Демокрит, който заедно с учителя си Левкип, става баща на теорията за атомите. Демокрит считал, че душата също е изградена от атоми, но тези атоми са по-фини и по-леки в сравнение с останалите. Моето лично мнение е, че нямаме сигурно доказателство, че олекването на тялото след смъртта се дължи на напусналата го душа. Добре известно е, че в дробовете има т.нар. остатъчен въздух, който чак след смъртта се отделя от тях. Не е изключено да има и други подобни остатъчни феномени, които се отделят от тялото ни едва в момента на смъртта. И в своята съвкупност точно те да дават въпросното минимално тегло, което губи тялото.
цитирай
8. ednaeva - за Бога !! ние сме богоподобни.колежке кременова..
14.08.2017 08:45
Бог направи човекът от кал.За духа в него как става,
не сме достигнали до това ниво на знание да си го обясним.“

........каква кал, какви грехове, кви пет лева..
аре, баста с този синдром...на овце..
извинете ме,изчезвам от тук..
юлия
цитирай
9. missana - Библията изобилства на най-различни твърдения,
14.08.2017 08:52
част от тях твърде противоречиви, Една/Единствена/Ева! Един от тези прословути митове е, че човекът е създаден по образ и подобие божие. Би било твърде обидно за бог да приемем за вярна подобна теза. Видно е /и от самолет/, че хомосапиенс е чиста проба грешка на Създателя. Той не може да опази собствената си планета, камо ли да сътвори друга - подобна на нея. Най-добре би било, както за бог, така и за неговото творение /вселената/, хомосапиенс да бъде заличен веднъж завинаги от регистрите му. Колкото по-рано, толкова по-добре!
цитирай
10. ednaeva - и що не си гледаш математиката,уважаеми..
14.08.2017 08:59
върнах се, за да сложа ..минус..
ти си..тежък случай, младене..
което ме натъжава, а не радва..
юлия
цитирай
11. favn55 - Второто напомпано Чучело пак буди ...
14.08.2017 09:12
Второто напомпано Чучело пак буди смях.
цитирай
12. favn56 - Дали съзнаваш, че заличаването включва и жена ти, и децата ти? Много луд трябва да си, а звездите са объркали шепотите в главата ти.
14.08.2017 09:13
missana написа:
част от тях твърде противоречиви, Една/Единствена/Ева! Един от тези прословути митове е, че човекът е създаден по образ и подобие божие. Би било твърде обидно за бог да приемем за вярна подобна теза. Видно е /и от самолет/, че хомосапиенс е чиста проба грешка на Създателя. Той не може да опази собствената си планета, камо ли да сътвори друга - подобна на нея. Най-добре би било, както за бог, така и за неговото творение /вселената/, хомосапиенс да бъде заличен веднъж завинаги от регистрите му. Колкото по-рано, толкова по-добре!

цитирай
13. missana - Ех, Юле!
14.08.2017 09:17
Не знаеш само колко ме зарадва с този минус. Повтарям, за кой ли път, че отрицателните числа са ми любимите. Особено, когато от тях се извлича квадратен корен...! Ама ти си много странна птица. Ако само си гледах математиката, нямаше да се запозная с теб и с хапливите ти коментарчета, към които дотолкова привикнах, че признавам честно - вече не мога без тях. А точно ти си наистина образ и подобие божие! От всичко си личи.
цитирай
14. missana - Фавънчо 56,
14.08.2017 09:20
ама ти да не би сериозно да си си повервал, че не си излишен? Ако е така, май си по-луд и от мен.
цитирай
15. favn56 - Ти си роден убиец, Мисана, странното е, че се имаш за месия
14.08.2017 09:37
missana написа:
ама ти да не би сериозно да си си повервал, че не си излишен? Ако е така, май си по-луд и от мен.

цитирай
16. milady - недей ме кара, да те оборя..с твоите..цитати/че, така най най обичам..
14.08.2017 09:39
Неслучайно Лао Дзъ казва в своя трактат ДаоДъДзин, че:

"Мекото и слабото побеждават твърдото и силното."

ще излитам, чака ме таксито..
но, ще те победя ..
с..Мекота и Усмивка...
ей така ..за Играта...
;)))
цитирай
17. zzemela - Хаха, Чучелото вече се помпи яко, но ...
14.08.2017 09:47
Хаха, Чучелото вече се помпи яко, но ги няма духачките му и си говори сам с никовете ili4e и selena1.
Лудото Чучело.
цитирай
18. yootova - Пълни глупости пишеш, Младене!...
14.08.2017 09:49
Пълни глупости пишеш, Младене!
Учи се от Валери!!!!!!
цитирай
19. missana - Фавънчо,
14.08.2017 09:51
май ти се изживяваш като месия. Ама сега да не тръгваш да спасяваш хомосапиенс от мен. Проумей най-сетне, вместо да раздаваш квалификации - "ти си роден убиец...", че хората трябва да се избавят от самите себе си, защото здравата са я загазили.
цитирай
20. redabys - Ако Чу го нямаше, светът не би имал ...
14.08.2017 09:51
Ако Чу го нямаше, светът не би имал смисъл, нито пък аз!
Той е Всичко!
цитирай
21. karamelita - Ето и утринното ми прозрение - Пътят ...
14.08.2017 09:51
Ето и утринното ми прозрение - Пътят към истината са Разумът и Любовта,това е в основата на ученията на Христос.Това е закодирано вътре във всеки човек и всяко отклонение от това води до проблем и да отстраним това,което не е наред и ни пречи,не трябва да бягаме от себе си,а да се вгледаме дълбоко в себе си.В това се корени причината и следствието.Казвам това, не защото много съм прочела, а защото съм интуичка.
цитирай
22. missana - Ей такава те искам, Юленце!
14.08.2017 09:53
Сякаш видях кадифеномеката ти усмивка. Да ти върви тази седмица! Много да ти върви! Имаш 6+ от мен.
цитирай
23. selena3 - Велик си, Маестро! Единствен!
14.08.2017 09:53
Велик си, Маестро!
Единствен!
цитирай
24. selena3 - Юлке, блекито нали е идиот, мила?
14.08.2017 09:55
milady написа:
Неслучайно Лао Дзъ казва в своя трактат ДаоДъДзин, че:

"Мекото и слабото побеждават твърдото и силното."

ще излитам, чака ме таксито..
но, ще те победя ..
с..Мекота и Усмивка...
ей така ..за Играта...
;)))

цитирай
25. missana - Да, karamelita!
14.08.2017 09:58
На гроба на Учителя Дънов е положен пентаграм /на мястото на главата Му/. На него - по съответните лъчи, е написано: правда, добродетел, любов, мъдрост, Истина. Последната е на върха на пентаграма. Любовта е отляво, а мъдростта /сиреч разумът/ е отдясно. "Краката" на пентаграма са правдата и добродетелта.
цитирай
26. smexy - пълна тъпотия...
14.08.2017 10:01
"Аз не съм от Света!"
Чу !
цитирай
27. redabys - Единствената Истина е, че Чу не е от ...
14.08.2017 10:22
Единствената Истина е, че Чу не е от този свят!
Той е небесен Месия и аз съм прах от праха му и кал от калта му.
цитирай
28. yootova - Вече ставаш нахална, кифло. Аз съм ...
14.08.2017 10:25
Вече ставаш нахална, кифло.
Аз съм Жената на Бога Чу и никоя друга.
Ще го взема при мен във Владая, а ти ще пасеш патките.
цитирай
29. karamelita - Бог направи човекът от кал. За духа в ...
14.08.2017 10:38
ednaeva написа:
Бог направи човекът от кал.За духа в него как става,
не сме достигнали до това ниво на знание да си го обясним.“

........каква кал, какви грехове, кви пет лева..
аре, баста с този синдром...на овце..
извинете ме,изчезвам от тук..

юлия

Богоподобни, а не Богоравни - имаме божествена частица - това е душата, а другото е чиста химия - кал!
цитирай
30. morskipesni - Имаме си български теолози и философи, всичко ти обясняват хората на достъпен език
14.08.2017 11:28
Ама някой все се ровят в тъмните сатанински писания за масово умопомрачаване- Талмуд, Библия, Коран. Жалко, че така знанието потъва все по-дълбоко. А дефиницията за Истина е кристално ясна- Мъдрост, зачената чрез Любовта.
цитирай
31. missana - Привет, Влади!
14.08.2017 23:50
Благодаря ти за споделеното в коментара ти. Вече изтъкнах, че основното свойство на Истината е Тя да е безподобна. Следователно човекът не може да е образ и подобие божие. Ако приемем казаното в библията по този въпрос за вярно, ще стигнем до логическия извод, че бог няма нищо общо с Истината. На мен подобно заключение ми звучи твърде еретично. Библията изобилства на твърде много противоречия, за да допусна, че точно в този - толкова важен пункт тя твърди нещо истинно. Въпросът за избора стои точно така, както казваш. Платон също възкликва в "Митът за Ер" /Държавата - глава 12/: "Виновен е който избира, Бог е невинен!" Дори и да приемем тезата, че Създателят не е виновен за случващото се с човека, защото му е оставил на разположение свободна воля, а той се отклонил с помощта на сатаната от божия път, то остава фактът, че това отклонение расте експоненциално. А всеки би следвало да знае, че грях е не обикновена грешка, а Отклонение от бога. Грехът се наказва от Създателя. И колкото и да забавя наказанието Той, всички знаем, че не забравя.
цитирай
32. missana - Истината не може да не е безподобна.
15.08.2017 01:42
Ако тя е начало и извор на нещата, то предхождайки ги, не се е оглеждала в нищо друго освен в себе си. Само лъжата може да има много образи и фалшиви никове.
цитирай
33. missana - Любовта наистина е важна, Влади.
15.08.2017 10:40
Не бих спорил с теб на тази тема. Но съгласи се, че такова сложно образувание като вселената не може да се пръкне и самосглоби само чрез любов, та дори тя да е и божията. Познавам хора с добри и благородни сърца, които са аристократични по дух и много ги уважавам. Но те не са в състояние да разберат нито една от формулите на Сриниваса Рамануджан, камо ли самите да намерят подобни формули. Творението на Създателя е подчинено на невиждана и непостижима от хомо сапиенс логика, хармония и математика. Вселената е математична и Създателят й е най-великият математик. Той е създал този всеобщ възхитителен и неповторим Дом, в който да може да изпитваме любовта, за която говориш. Иначе щяхме да я изпитваме единствено в Нищото. Така че да не подценяваме въпроса за Истината и да не Я бъркаме с любовта. Тя стои едно стъпало по-нагоре. А иначе си прав, че тук - на Земята, за нас е достатъчно да се научим на любов.
цитирай
34. tikovpisane - Е, съгласих се! А за Истината. . . ...
15.08.2017 13:01
Е, съгласих се! А за Истината...искам да знам за Нея, колкото ми е отредено да знам, т.е колкото ми позволява Бог, защото иначе става опасно. А това, което знаем за Истината е, според мен, както е казал Сократ : " Аз знам, че нищо не знам". Този велик философ е осъзнал, че знанието ни за Нея е толкова, поне тук, на Земята. Отвъд вече може и да узнаем повече.

цитирай
35. missana - Много мъдра приказка каза, Влади.
15.08.2017 13:49
Истината не е като сутришно комюнике, което може просто да бъде ловнато с периферния слух. Всъщност пълната Истина не може да се приеме от никоя конкретна форма. Тя е непоносима от конкретното. Това е все едно да искаме да чуем ултразвук или инфразвук. А и как ли ще ни понесе нещо подобно? Затова и Лао Дзъ я нарича форма на безформеното. И все пак любопитството гложди - що ли е това Истина? А като гледам готическите суперкатедрали на мисълта на Ойлер, Гаус и Риман - все нечовеци, се питам - а какво ли е на по-високата кота?

П.П. Не бива да разчитаме, че отвъд ще узнаем повече отколкото тук. Това може и да не е така и там да изпаднем в цайтнот, ако тук не сме си изиграли верните ходове!
цитирай
36. tikovpisane - И ти си прав. Бях чел или чул някъде, ...
15.08.2017 14:58
И ти си прав. Бях чел или чул някъде, не помня, че човешкото богопознание продължава и във Вечността. Разбира се, ако сме си изиграли правилно ходовете.
цитирай
37. missana - Да ги играем тогава!
15.08.2017 18:24
1.Kg1-f3
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5040989
Постинги: 2886
Коментари: 18682
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031